Rimska gozba na satu latinskog jezika

Rimska gozba na satu latinskog jezika

U četvrtak, 3. travnja, učionicu smo pretvorili u pravo rimsko blagovalište! Uredili smo je u stilu antičkih gozbi, pripremili rimska jela i pića te se obukli u toge, poput pravih građana starog Rima.

Kako bismo što bolje dočarali atmosferu rimske gozbe, učenici Marijeta Anzulović, Frane Kovačić i Marta Ćurko održali su zanimljive prezentacije. Govorili su o tome što su Rimljani jeli, kako su objedovali i kada su imali glavne obroke. Naučili smo da se njihova prehrana sastojala od triju obroka – prvi obrok bio je lagan i uključivao kruh, vino, datulje, sir i med. Oko podneva su objedovali topla i hladna jela, a navečer bi slijedio najvažniji obrok dana – cena. Zanimljivo je bilo saznati da su koristili garum, riblji umak sličan današnjoj vegeti, te da su na svojim stolovima imali egzotične sastojke poput paunova, prepelica pa čak i flaminga!

Rimske gozbe bile su poseban događaj koji se sastojao od dvaju dijelova – jela i zabave. Poput Grka, Rimljani su objedovali na ležaljkama, često ležeći u poluležećem položaju dok su im robovi posluživali hranu. Gozba je započinjala laganim jelima poput jaja, salate i ribe, nakon čega su slijedila tri glavna slijeda, a na kraju desert.
Uoči gozbi, Rimljani su svoja tijela premazivali mirisnim uljima, a glave ukrašavali vijencima.

Nakon prezentacija, došao je najslađi dio – kušanje rimske hrane! Probali smo kruh, libum palačinke s medom, rimsku tortu i razne druge kolače.

Sve smo dokumentirali fotografijama kako bismo zabilježili ovaj poseban dan. Uz puno smijeha, znanja i dobre hrane, proveli smo dan u pravom rimskom duhu. Bio je to nezaboravan doživljaj koji nas je vratio u prošlost i približio nam svijet starih Rimljana na poseban način.